Thirza ‘nailt’ de Garenspinnerij: “Veel te weinig” krijgt verdiend en lang applaus

Afgelopen zaterdag moest in allerijl, na een in korte tijd stijf uitverkochte avondvoorstelling, ook nog een matinee worden opgetuigd. Dat samen met een ‘generale’ in de ochtend, voor het eerst op de échte speelvloer van de theaterzaal in de Goudse Garenspinnerij, maakte het voor de twintig man sterke cast een slijtageslag. Maar: het resultaat mocht er dan ook zijn! Buiten de zaal werden we al door de minister-president gewaarschuwd: “De situatie is ernstig”.  Met mondkapjes werd het geschrokken publiek naar binnen gestuurd en ja hoor: het radlervirus, dat in verschijningsvorm verdacht leek op een ons al bekend virus, bleek het land in zijn greep te hebben.

Zesdeklasser Thirza schreef, bouwde en regisseerde hier -als profielwerkstuk- een voorstelling omheen met een cast van onderbouwers, enkele docenten en een op het laatste moment ingevallen moeder van een van de castleden. Die voorstelling was op momenten indringend, omdat het goed liet zien hoe ontwrichtend de maatregelen en de effecten rond zo’n virus voor jongeren kunnen zijn. Zoals PWS-begeleider Hans Weenink dat na afloop verwoordde: “Goede kunst mag liefst een beetje schuren.” Gelukkig viel er ook veel te lachen: het troepje stuiterende zusjes met een fixatie voor koekjes en Buurman&Buurman was hilarisch en nét niet schmierend, het clubje ‘Anne-Fleurs’ was net irritant genoeg en ook de andere castleden lieten zien dat zij niet alleen in hun rol, maar ook in stil spel op de achtergrond goed de sfeer aanvoelden die deze voorstelling moest hebben.

Een staande ovatie voor cast en regie was volkomen terecht: fantastisch dat Coornherters ook búiten de school hun beste beentje kunnen voorzetten.