Daagt je uit in brainpower

Verbreding en verdieping

We vinden het belangrijk dat je je als gymnasiast kunt verbreden en verdiepen. De sleutel voor groei heb je zelf in handen, de vraag is: wat past het beste bij jou?  Sommige activiteiten vinden wekelijks plaats, zoals masterclasses die je kunt kiezen of de debatclub of de schaakclub. De laatste jaren doen bovenbouwleerlingen van het Coornhert regelmatig mee met Olympiades natuurkunde, wiskunde of Latijn, vaak ook met succes.

Schaakclub

Het Coornhert heeft een lange schaaktraditie. Misschien schaak jij al op de basisschool? Dan kan je je hobby bij ons op school voortzetten. Maar ook als je niet eerder geschaakt hebt, ben je welkom. Andere leerlingen willen je graag leren schaken. Elke vrijdagmiddag schaken ruim 30 leerlingen met elkaar in onderlinge toernooien. Daarnaast doen leerlingen mee met grotere toernooien buiten school. Nieuwgierig geworden? Schrijf je dan in voor de keuzelessen schaken op de vrijdagmiddag.

Het Coornhert Debatgenootschap

Iedere vrijdagmiddag verzamelen de liefhebbers van de verbale vechtsport zich om te trainen in het debatteren. De groep oefent onder leiding van docent maatschappijleer Stef Vink voor de diverse debattoernooien in binnen- en buitenland. Voor grote wedstrijden worden externe trainers van het gerenommeerde Nederlands Debatinstituut ingehuurd om de leerlingen naar een nog hoger niveau te tillen. Iedere leerling van klas 3 en hoger kan meedoen, voor de leerlingen uit klas 1 en 2 zijn er verbredingslessen en speciale workshops. 
Het Coornhert Debatgenootschap heeft een eigen website en een eigen facebookpagina.

Er wordt zowel in het Nederlands als het Engels gedebatteerd, en op diverse manieren: het parlementaire debat (Amerikaans, Brits en World Schools), Lagerhuis, redevoeringen, en Model UN (simulatie van de Verenigde Naties, Engelstalig en meerdere dagen). 

De laatste jaren is het debatteam van het Coornhert uitgegroeid tot een van de betere van Nederland met hoge rankings bij alle toernooien (top 5), zowel als team als individueel. Menig Coornhert-debater heeft in de top 10 van individuele sprekers gestaan op toernooien, de dagfinale van Op Weg naar het Lagerhuis is meerdere malen behaald, en bij Model UNs komt er altijd wel een leerling terug als “Best Delegate”. 

Het Coornhert Debatgenootschap gaat ook regelmatig de grenzen over: voor Model UNs in Turkije en Qatar, en voor het parlementaire debattoernooi voor middelbare scholen uit het Verenigd Koninkrijk georganiseerd door de Oxford Union. Ben jij nieuwsgierig naar het laatste nieuws kijk dan eens op de website van COMUN.

Tabletop RPG club

…As you and your companions enter the dark cave, You see a series of twisting tunnels , scarcely lit by a few torches. Suddenly, you hear a draconic roar echo through the cave system, and the ground starts to tremble. The dragon is approaching you. What will you do?

Dungeons and Dragons

Elke vrijdagmiddag spelen verschillende groepen leerlingen Dungeons and Dragons met elkaar en worden ze meegenomen in een spannend avontuur. Dit gebeurt in een zelfbedachte wereld van de Dungeon Master, de spelmeester en verhaalverteller van de groep. Iedere speler heeft een fantasiekarakter dat ze spelen, en kruipen in de rol van een ridder, tovenaar of ander soort middeleeuwse held. De focus ligt niet op winnen of verliezen, maar op samen een leuk verhaal te verzinnen. Er wordt voornamelijk in het Engels gesproken tijdens het spel, en leerlingen hebben de gelegenheid om even helemaal iemand anders te zijn. Ook is er tijdens het uur ruimte voor andere leuke Tabletop Role-Playing Games. Iedere leerling is welkom, ongeacht leerjaar of ervaring!

Pre-university en Honours Programma

Pre-University
Je zit in de bovenbouw van het VWO en dat gaat je prima af. Kom je erachter dat je nog meer uitdaging nodig hebt, dan zoeken wij, samen met jou, naar uitdagingen buiten school. Ben je misschien al benieuwd naar de sfeer op een universiteit en zou je graag kennis maken met de wereld van de wetenschap en de uitdagingen waar die voor staat? Wil je daar nu al samen met andere studenten en docenten over meedenken? Dat kan via de Universiteit Leiden.
Speciaal voor veelbelovende leerlingen met ambitie zijn er twee boeiende trajecten. Bij het Pre-University College krijg je gedurende twee jaar één middag per week college over een zeer breed scala aan onderwerpen, dring je door tot de kern van onderzoek doen en verdiep je je in wetenschappelijke uitdagingen van nu. Dit programma is alleen voor leerlingen uit klas 5 en 6. Op basis van je cijfers eind 4e klas wordt je door de afdelingsleider klas 5/6 of de decaan benaderd of je interesse hebt in dit programma.
Pre-University Masterclasses bestaan uit verschillende programma’s bestemd voor getalenteerde leerlingen vanaf klas 4. Hier doorloop je een kort programma van ongeveer acht bijeenkomsten waarin je een onderwerp dat jou interesseert helemaal uitpluist! Je kunt je, nadat de school kenbaar heeft gemaakt dat de aanmelding gestart is, zelf aanmelden. Neem daarvoor contact op met de afdelingsleider klas 5/6.

Honours Programma

Voor (hoog)begaafde bovenbouwleerlingen organiseert het Coornhert Gymnasium het Honours Programma (HPG). Je voert gedurende langere of kortere tijd een eigen onderzoek of ontwerp uit, wordt uitgedaagd om te excelleren, je persoonlijk te ontwikkelen en plezier te hebben in het leren. Als HPG-leerling leer je vanuit een coachende aanpak, waarbij je spelenderwijs 21e eeuwse vaardigheden ontwikkelt. Het Honours programma is een samenwerkingsproject tussen de zelfstandige gymnasia. 
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Steffie Muis, docent en coördinator HPG, cgmu@coornhert-gymnasium.nl.

Junior Med School

Wil je geneeskunde gaan studeren? Zou je misschien ook wel arts-onderzoeker willen worden? Heb je ook nog eens goede resultaten en wil je iets groots extra doen? Dan biedt de Junior Med School mogelijk een grote uitdaging voor je. Van de site Junior Med School | Erasmus MC | Erasmus University Rotterdam kun je een brochure downloaden met een globale beschrijving van het programma. Dit is een heel stevig traject waarvoor een zwaar selectietraject is opgezet.

Per school mogen er maar twee leerlingen uit vwo 4 aangemeld worden om te solliciteren.  Er moet dus eerst een selectieronde binnen school zijn. De twee leerlingen die van school mogen, moeten vervolgens solliciteren naar een plekje op de Junior Med School. De Junior Med School selecteert op basis van de brieven wie ze uitnodigen voor een gesprek. De helft van degenen die op gesprek komen worden toegelaten en dat zijn er maar 20 per jaar vanuit heel Nederland. 
Het programma houdt in dat je in de zomervakantie twee weken in Rotterdam zit en dat je in de loop van vwo 5 tien volle dagen in Rotterdam zit. In de zomervakantie na vwo 5 zit je zelfs vier weken in Rotterdam en uiteindelijk op 6 november 2015 presenteer je in Rotterdam je onderzoek. De totale studielast is 320 uur ongeveer. Ben je er doorheen, dan ben je direct toegelaten tot de geneeskunde opleiding in Rotterdam en is je PWS ook klaar. Dat scheelt weer 80 uur. Een zeer uitdagend programma dus waar je ontzettend veel van leert.