Daagt je uit in techniek

Op het Coornhert nemen de bètavakken een grote plaats in. Niet voor niks kiezen veel leerlingen bij ons op school een technisch profiel en een technische vervolgopleiding en ze doen dit met veel succes. 

Makermiddagen

Je bent al met oplossingen bezig voordat het probleem bekend is. Je bent super technisch of vindt techniek gewoon leuk. Tijdens de kernlessen is op het Coornhert volop aandacht voor techniek, bijvoorbeeld bij natuurkunde en scheikunde. Daarnaast kun je op vrijdag terecht bij de ‘MakerMiddag’.

In klas 1, 2 en 3 krijg je ‘Makeronderwijs’, zowel bij het vak Onderzoek & Ontwerpen als bij de andere bètavakken. Je werkt dan onder andere aan projecten waarbij je bewegend speelgoed (‘automata’), een kettingreactie of een vogelhuis ontwerpt. Vanaf klas twee kun je daarnaast een eigen maak- of programmeerproject uitvoeren, als keuzeles tijdens de MakerMiddag op vrijdag. 
In klas 4, 5 en 6 gaan leerlingen met een natuurprofiel door met techniek. Zij maken bijvoorbeeld een ontwerp en houten prototype voor een clubhuis, gebruiken Arduino’s om een huishoudelijk apparaat te programmeren en kunnen als profielwerkstuk een technisch ontwerp maken.

Bij het ‘maken’ wordt gebruik gemaakt van moderne digitale ontwerpsoftware en ontwerpapparatuur zoals de 3D-printer, lasercutter en vinylsnijder. Ook krijg je de mogelijk om te leren programmeren met Arduino-sensoren. De techniek die nu en in de toekomst voortdurend om ons heen aanwezig is en zal zijn, begrijp je beter door er zelf mee aan de slag gaan.

Bij Makeronderwijs werken de leerlingen vaak samen in projectgroepen. Hierbij wordt gestimuleerd om van elkaar te leren: de één is goed met ontwerpsoftware, de ander goed in het maken van technische schakelingen en een derde is juist heel creatief. De leerlingen leren om samen moeilijkheden te overwinnen vanuit hun eigen sterke kanten.  Om al samenwerkend een product te maken, wordt steeds een vergelijkbaar ontwerpproces doorlopen. Iedere les wordt er geëvalueerd wat al gelukt is en wat nog beter zou kunnen aan het ontwerp én aan de samenwerking. Ontwerpfouten maken hoort erbij, en juist uit ontwerpen die anders zijn dan in eerste instantie zijn bedacht, komen de mooiste verbeterideeën naar voren. En het meeste gaat gewoon goed. 

Volg onze makerprojecten op Facebook

Techniekploeg

Ook leuk: maak deel uit van de techniekploeg die het licht en geluid verzorgt bij Ongewenst en de Glamournight! De techniekploeg beschikt over geluidstafels en andere middelen die nodig zijn voor een professionele show. Er zijn altijd enthousiaste ouders en docenten die de leerlingen van de techniekploeg begeleiden, maar de leerlingen ‘doen’ het geluid en het licht echt zelf. 

Techniekcommissie op bezoek bij Luxor Rotterdam